Η Eurovision εν καιρώ πολέμου και κρίσης

Ενα από τα ερωτήματα που ταλανίζουν τους φαν της Eurovision είναι αν η Ρωσία θα δώσει φέτος το παρών στη φιέστα του Κιέβου. Κι αν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο, θα επιτρέψει η κυβέρνηση Ποροσένκο σε γκρουπ φιλορώσων της Ανατολικής Ουκρανίας να την υποστηρίξουν από τις εξέδρες; Κατά τη γνώμη μας, δεν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Το περυσινό νικητήριο τραγούδι της Ουκρανίας ήταν ένα αντι-ρωσικό μοιρολόι με τον τίτλο «1944», που διεκτραγωδούσε τα δεινά των Ουκρανών τον καιρό του Στάλιν. Στην Ανατολική Ουκρανία οι συγκρούσεις συνεχίζονται και χθες ο πρόεδρος Ποροσένκο έριξε πάλι λάδι στη φωτιά για το θέμα της Κριμαίας.

Με όσα γίνονται σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, ο Πανευρωπαϊκός (και … Ημι-Ωκεάνειος, ελέω Αυστραλίας) διαγωνισμός τραγουδιού θυμίζει κυριολεκτικά «των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν». Τουλάχιστον στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχαν πάρει φωτιά μόνο τα Βαλκάνια, ενώ η Δυτική Ευρώπη έβαζε μέσα στην ευδαίμονα μακαριότητά της τα θεμέλια της σημερινής καταστροφής, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που έστρωσε το δρόμο στο ευρώ.

Παρεμπιπτόντως, τα ευρώ θα στερέψουν για την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ουκρανίας μόλις σβήσουν τα φώτα της γιορτής, στις 13 Μαΐου. Η διοργάνωση στοίχισε 15,5 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 40% του προϋπολογισμού του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο Κίεβο, που θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια προβλήματα στη λειτουργία του. Τα σκουπίδια κάτω από το χαλί πέταξε άρον άρον και ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσο.

Σουλούπωσε το πράσινο στα πέριξ του ραδιοτηλεοπτικού μεγάρου, έφτιαξε νέες λεωφορειακές γραμμές – γενικώς σαν άλλος Ποτέμκιν έστησε χάρτινα χωριά για να τα βλέπει η τσαρίνα (εν προκειμένω οι ξένοι τουρίστες-γιουβιζιονιστές). Ομως, λίγο παραέξω οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες, οι ηλεκτρονικές σκάλες του μετρό δεν λειτουργούν, τα πάρκα είναι παραμελημένα.

Ισως την αντιπροσωπευτικότερη εικόνα της Ευρώπης να μη δίνουν οι 43 χώρες που θα συμμετάσχουν, αλλά η 44η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία απέχει για πολλοστή φορά λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το τέλος χρήσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του Σεράγεβο αντιστοιχεί σε 3,8 ευρώ το χρόνο ανά κάτοικο, αλλά το πληρώνουν μόνο οι μισοί!

Κείμενο: Γιάννης Παπαδάτος. Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

0 σχόλια

Πείτε τη γνώμη σας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Γράψτε εδώ από που θέλετε να μας πείτε...

Sending

©2019 | Eurovision.gr

Forgot your details?

η

Create Account

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων